Dynia w roli głównej

Dynia w roli głównej

Zdrowo i sezonowo, dynia w roli głównej

Dynia już od jesieni gości na większości sklepowych półek. Jeśli jeszcze nie odważyliście się jej spróbować warto to zmienić. Warzywo to posiada, bowiem mnóstwo pro zdrowotnych właściwości. Odznacza się dużą ilością, karotenoidów i luteiny, która ogrywa ważną rolę w utrzymaniu prawidłowej funkcji siatkówki. Stanowi bogate źródło m.in. Wit. A, potasu, selenu, magnezu. Zawiera błonnik, jest niskokaloryczna i lekkostrawna, dlatego z powodzeniem może być stosowana w dietach odchudzających.

Dynia oprócz cennych właściwości zdrowotnych posiada również duże walory lecznicze. Miąższ oraz sok mają działanie moczopędne, dzięki czemu wykorzystuje się ją w leczeniu chorób nerek oraz układu krążenia. Miąższ dyni pobudza także wydzielanie żółci oraz działa łagodząco i regenerująco na przewód pokarmowy. Spożywanie dyni może również przyczynić się do obniżenia poziomu glukozy, zapobiegając zachorowaniu na cukrzycę. Udowodniono także, że u osób często jedzących dynię zmniejsza się ryzyko wystąpienia nowotworów płuc, jelita grubego, prostaty oraz piersi

Nie tylko miąższ stanowi kopalnię cennych składników odżywczych, ale także zawarte w dyni pestki. Zawierają one kwasy omega 3 i duże ilości fitosteroli, które mogą zapobiegać nowotworom prostaty oraz obniżają poziom złego cholesterolu. Przypisuje się im również działanie przeciwdrobnoustrojowe, obniżające ciśnienie krwi i regulujące stężenie glukozy.

mgr Róża Sobaś

źródła:

Ayaz E, Cengiz G, Hamit C, Arzu T, Seyda O, Kubra CS. 2015. „Evaluation of anthelmintic activity of pumpkin seeds (Cucurbita maxima) in mice naturally infected with Aspiculuris tetraptera”. Journal of Pharmacognosy and Phytoterapy 7 (9) : 189-193.

Korzeniewska A., Witek M., Gałęcka T., Niemirowicz-Szczytt K.: Ocena wybranych cech dyni zwyczajnej (Cucurbita pepo subsp. pepo var. styriaca Greb.) o nasionach bezłupinowych. Polish Journal of Agronomy, 2013; 12: 32-37

Sosińska E: Możliwości wykorzystania miąższu dyni na cele spożywcze. Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Grotto D: 101 produktów dla zdrowia i życia. ISBN Wyd1. Poznań 2010;105-109

Szostak B, Szostak-Węgierek D. Żywienie w profilaktyce zwyrodnienia plamki żółtej. Przegląd Lekarski 2008. 308-313

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter